Mens en natuur

Sing for the climate  


Op 22 en 23 september zongen 80.000 Belgen op 180 pleinen voor het klimaat. Ook verschillende scholen zongen een maand later ‘do it now’ op de speelplaats. Op die manier gaven 380.000 mensen hun stem aan het klimaat.

Het was een wereldwijde campagne om aan te tonen dat de vraag van de bevolking in een klein land groot is voor klimaatrechtvaardigheid.

Het is een goede campagne, waar heel veel mensen aan deelgenomen hebben. Het jammere is dat bepaalde mensen meededen, maar blijkbaar niet stilstonden bij wat het project verder inhield. Heel veel mensen kwamen met de auto naar het project, terwijl het in hun eigen stad plaatsvond. Dat zijn kleine dingen die toch konden vermeden worden, want op die manier dragen ze zelf geen zorg voor het klimaat. 

We moeten samen zorg dragen voor het klimaat. Het zit zich soms in kleine dingen, maar als we allemaal ons steentje bijdragen kan dit al heel wat betekenen. Alleen stel ik mij bedenkingen bij het feit dat de natuurrampen en het lijden dat veroorzaakt wordt door de opwarming van de aarde snel vergeten wordt. Denk maar aan de tyfoon van Haiyan. Als mensen dit signaal al niet ernstig nemen, dan moet er wel een wonder gebeuren om werkelijk allemaal samen ons steentje bij te dragen. 


Basta: de barbecue (kalfje Willy)  

Dit filmpje raakt zeker heel wat mensen. Ik dacht ook bij mezelf, zouden ze nu echt een kalfje geslacht hebben. Mensen worden geraakt, omdat een kalfje lief is en schattig. Ik denk dat moest ik dit zien in het echt, dat ik ook even geen vlees meer zou willen eten.


Ik denk dat ze vooral willen aantonen dat we teveel vlees eten en dat het eigenlijk ook anders kan. Ik ben me daar zelf ook bewust van, want ik eet ook graag vlees. Maar het is eigenlijk veel beter om af en toe vis te eten of vervangproducten.

Ik sta er zelf ook niet bij stil als ik een stuk vlees op mijn bord heb liggen. Het is lekker en dat is meestal hetgene wat telt. Ik zou kunnen proberen om mijn vlees wat te minderen, maar ik weet niet of dit mij zou lukken.

Het probleem is ook dat het vlees dat je koopt in de supermarkt een veel te groot stuk is. Een hamburger, worst of biefstuk is vaak te groot voor mij en ik krijg het zelfs niet helemaal op. Ook op een barbecue nemen mensen teveel vlees op hun bord en wordt dit nadien weggegooid. Dit is jammer, want moesten ze het vlees beperken en kleinere stukken verkopen zouden er veel minder dieren geslacht moeten worden. 

Je kan zelf ook eens het filmpje bekijken en nadenken over jou visie hieromtrent. Je mag je mening ook gerust posten op mijn blog.

http://www.youtube.com/watch?v=ilFe5lfKDrQ

Het groenste gezin van België (Green Evelien) 


Negenentwintig januari 2013 was er een reportage op telefacts over het groenste gezin van België. Zij tonen aan dat het helemaal anders kan.

Ondertussen zijn er al heel wat mensen die milieubewuster leven. Ze sorteren afval en nemen de fiets in plaats van de auto. Maar dit gezin leeft niet groen, maar donkergroen. Ze hebben voor alles een oplossing.

Dit gezin leeft in de Vlaamse Ardennen voor de natuur en om duurzaam te leven. Zo hebben ze geen vaatwasser, microgolfoven, tv, koelkast, radio … Ze slapen met het hele gezin in 1 kamer en wassen zich met regenwater. Ze vervangen pampers door stoffen luiers. Ze maakt haar tandpasta en waspoeder zelf. Zo komen ze maandelijks toe met 10euro voor water en 8euro voor elektriciteit. Ze doen het niet om financiële redenen lichten ze toe, maar vooral voor het milieu en voor de kick. Ze vinden het leuk om op die manier te leven.

Ik denk dat veel mensen dit extreem vinden, ook ik verschoot hier enorm van als ik deze reportage zag. Ik heb wel respect voor dit gezin, want ik denk niet dat er veel gezinnen zijn die op die manier zouden kunnen leven. We vervuilen inderdaad teveel en we zijn er ons niet altijd bewust van. Er zou een evenwicht moeten zijn tussen de twee uitersten, want dit zou voor velen en ook voor mij niet haalbaar zijn. 

Energy, let's save it

Dit animatiefilmpje toont ons aan dat we slecht bezig zijn en dat daar oplossingen voor zijn. Het hoeft niet zo extreem als het gezin van Evelien. Maar toch zijn er heel wat manieren om energie te besparen en duurzamer te leven.

Zo kunnen we met het openbaar vervoer naar school of naar het werk gaan,  ook carpoolen in plaats van allemaal apart met de auto te komen is een mogelijke oplossing. De beste manier om je te verplaatsen is nog altijd de fiets of te voet.

Daarnaast zijn er nog heel wat zaken die ons kunnen helpen om te besparen:

  •       spaarlampen steken
  •       een douche nemen in plaats van een bad
  •       de standby knop telkens uitschakelen van de tv of andere toestellen
  •       niet onnodig stekkers in het stopcontact laten zitten 
  •       deksels op potten en pannen zetten
  •       de chauffage niet te hoog zetten, in plaats daarvan kan je warmere kleren aandoen 
  •       de chauffage ’s nachts verminderen
  •       niets voor de chauffage hangen zoals bv. een gordijn
  •       de trap gebruiken in plaats van de lift
  •       je huis goed laten isoleren
  •       …

Bron: http://www.youtube.com/watch?v=1-g73ty9v04&feature=related

Hoe wordt de natuur gezien in de verschillende godsdiensten?

We gebruiken allen dezelfde aarde, maar toch heeft bijna ieder geloof of cultuur een verschillende opvatting over de natuur en het gebruik ervan. Het kan eens interessant zijn om de verschillende visies te bekijken en er eens bij stil te staan.  

Natuur in het Christendom

De natuur is heel belangrijk voor het Christendom, want het was een onderdeel van de schepping van God. De mens is als laatste geschapen om goed zorg te dragen voor de schepping.

Volgens de bijbel heeft de mens verantwoordelijkheid over mens en dieren. De mens is geen eigenaar van de aarde en mag de aarde niet uitbuiten. Hij moet er voor zorgen, want er komen nog mensen achter hem. Voor Christenen is de natuur een bewijs voor het bestaan van God. Zoiets moois kan niet ontstaan zijn uit een oerknal.

Vernieling, milieuverontreiniging, slecht zorgen voor dieren is voor Christenen verwaarlozing van de schepping.


Natuur in het Boeddhisme


Boeddhisten zien de aarde als een wezen met zorgzame eigenschappen. De aarde geeft ons een plek en alles wat nodig is om te leven. Mensen moeten goed samenwerken om de Moeder Aarde gezond te houden, maar als men dit niet doet wordt de aarde ziek. Op dit moment hebben ze genoeg redenen om te zeggen dat Moeder Aarde op dit moment ziek is.

Boeddhisten zien de mens als een draadje van een web. De dieren en planten zijn andere belangrijke draden. Als men een draad kapot maakt of vernielt heeft dit invloed op hun verder bestaan. Daarom gaat men respectvol en voorzichtig om met de natuur.

Ze gaan ervan uit dat de mens moet inzicht hebben in de relatie tussen mensen, dieren, planten en andere levende wezens. De mens kan niet zomaar doen wat in zich opkomt alsof de aarde zijn eigendom is.

De lotusbloem is in het Boeddhisme een belangrijk symbool. Hij groeit vanuit de modder als een prachtige bloem naar het licht. Dit is volgens de Boeddhisten wat er met de mens gebeurt als ze de leer van de Boeddha volgen.



Natuur in de Islam

Voor hen is Mohammed de stichter van het natuurreservaat. Er zijn verschillende hoofdstukken in de Koran die het belang van andere levende wezens getuigen. Een goede moslim moet zich dus verantwoordelijk gedragen in zijn omgeving. Wie er voor zorgt dat medewezens uitsterven moet in het hiernamaals verantwoording afleggen.


Er is ook een organisatie, namelijk Tema die de moslims bewust wil maken van het belang van de natuur. Ook in Nederland is deze organisatie actief, want ze hebben een Nederlandse site. Omdat ze vinden dat de moslims in Nederland weinig hebben met de natuur. Tema doet ook beroep op de Koran. De oprichter van deze organisatie wordt nu zelf gezien als “Vader Aarde”.


Natuur in het Hindoeïsme

In het Hindoeïsme heb je verschillende soorten Hindoes. Zo zijn er die in God geloven en anderen die er niet in geloven. Ze hebben ook niet één heilig boek, maar meerdere.
Wat de Hindoes wel gemeen hebben, is de manier waarop ze naar de natuur kijken. Ze hebben heel veel respect voor de natuur, omdat ze geloven in het goddelijke in alle levende wezens. Daarom willen ze levende wezens geen pijn doen, zelfs niet om aan eten te komen. Vandaar dat ze geen vlees eten. De koe hebben ze zelf gekozen als Heilig dier als respect voor de natuur.



Sommige Hindoes geloven zelfs dat de natuur een ziel heeft. Vooral bomen, grotten, bronnen en grotten zijn volgens hen de geliefde woonplaatsen van geesten.

Volgens hen is het de plicht van iedere mens om bezig te zijn met een goede, eerlijke en oprechte daden. Van die goede daden kunnen dan andere mensen, dieren, planten en het milieu profiteren.

Enkele regels uit de veda’s (=oudste heilige boek) zijn namelijk:

  •           Planten zijn moeders en godinnen
  •      Bomen zijn ons huis
  •     Je mag geen planten vernielen
  •      Planten en meren zijn schatten voor latere generaties


Natuur in het Jodendom

De joden gaan er ook vanuit dat Jahweh, de God van de Joden de natuur aan de mens heeft gegeven om er voor te zorgen. Dit is vergelijkbaar met het Christendom. Ze mogen wel dingen uit de natuur gebruiken zoals hout en voedsel. Maar als men de natuur kapot maakt, maakt men ook God kapot.

De natuur is niet alleen iets positiefs voor de Joden, want God gebruikt de natuur ook om mensen te straffen. Toen de Joden als slaven voor de Egyptenaren werkten, zond God 10 plagen op de Egyptenaren af. Zo maakte hij de rivier onleefbaar, waardoor vissen stierven en de Egyptenaren honger leden.


Hoe ik hier tegenover sta

De verschillende visies rond de natuur inspireren mij. Ik dacht er over na en voor mij wijkt het Hindoeïsme het meest af van de andere Godsdiensten. Ik vind het heel mooi hoe zij naar de natuur kijken. Voor mij komt het wat sprookjesachtig over, omdat ik er niet in geloof. Voor mensen als ons kan het soms zelfs wat raar lijken, omdat de koe bij hen een heilig dier is. Terwijl wij wel vlees van een koe eten en daar niet bij stilstaan. Ook het Boeddhisme toont sterke verschillen. Ik heb enorm veel respect voor deze visies.

In het algemeen hecht iedere godsdienst belang aan de natuur en moeten we er goed zorg voor dragen. In werkelijkheid wordt het tegendeel wel eens bewezen. Ik betwijfel dan ook dat iedereen zich aan zijn godsdienst houd.

Zelf ben ik ook Katholiek opgegroeid. Maar ik denk dat in onze consumptiemaatschappij bijna alle Christenen mee zorgen voor de verwaarlozing van de schepping. De ecologische voetafdruk in ons land is hier het levende bewijs van. 


Wat is de natuur voor mij? 

Als ik denk aan de natuur denk ik aan mooie landschappen, bloemen, weides, rivieren, bergen, bossen en dieren.

Als ik op vakantie ga, zoek ik samen met mijn familie de natuur op. Ik heb al hele mooie kanten ontdekt van de natuur. Op vakantie gaan doe je om uit te rusten en te genieten. De natuur is hiervoor ook ideaal, want het brengt mij en vele anderen tot rust. Hieronder kan je enkele foto's bekijken die genomen zijn op één van mijn voorbije vakanties.  









De natuur ziet er natuurlijk niet altijd rooskleurig uit. Waar zowel de natuur als wijzelf verantwoordelijkheid voor dragen. Hieronder enkele beelden waar je als individu eens kan over nadenken. 


















Hoe groen ben ik? 

In het interview met Vicky De Meyere zien we dat er veel gepraat wordt over duurzaamheid. Ze licht toe dat dit goed is, want zo blijft het onderwerp actueel.

Maar of we echt duurzaam bezig zijn betwijfelt ze. Er moet een verandering komen in het totale systeem, waarbij structuren, culturen en praktijken moeten veranderen. De vier belangrijkste terreinen waarop we vooruitgang moeten boeken zijn mobiliteit, wonen/verbouwen, voeding en toerisme. Dit is goed voor tachtig procent van de milieu-impact.

Het is vooral bij voeding en toerisme dat wij, de consumenten moeten veranderen. Veel mensen zeggen dat ze er iets aan gaan doen, maar uiteindelijk gebeurd er niets. Mensen zijn ontroerd door dierenleed, maar als je over hun voeding begint denken ze er ineens anders over.

Groene levensstijlen zijn veel meer dan de individuele verantwoordelijkheid. In de eerste plaats moeten er gedragsveranderingen komen. Er moeten overal veggieproducten verkrijgbaar zijn en bovendien mag dit niet duur zijn. De overheidsbedrijven moeten het goede voorbeeld geven en op die manier mensen aanmoedigen om plantaardig te eten. Ze kunnen daarenboven nog een vleestaks invoeren en btw-tarief voor plantaardige voeding op nul brengen.

Zelf ben ik een geremde hoper. Ik vind het milieu belangrijk en ik wil een inspanning doen. Maar ik doe het te weinig. Ik neem wel vaak de bus, maar dat is omdat ik nog geen rijbewijs heb en dus niet anders kan. Ik eet ook graag vlees en ga graag op reis.

Ik ben me wel bewust van het milieu en de problemen, maar ik vind het moeilijk om er als consument iets aan te doen. Ik zou het wel goed vinden als er gedragsverandering komt en ik sta ook open om nieuwe dingen te proberen zoals bijvoorbeeld veggieproducten. Daarom zou ik het wel een goede aanpak vinden.  


Onze consumptiemaatschappij

We leven in een maatschappij waarin we alsmaar meer willen. Het kan nooit genoeg zijn. Als we eens nadenken over wat we allemaal hebben, zijn er heel wat zaken die niet eens gebruikt worden. 

We vervangen ook snel apparaten, toestellen en materialen voor nieuwe spullen, terwijl het niet altijd nodig is. Als iets kapot is zoals bijvoorbeeld een gsm gooit men deze gewoon weg, want als je een nieuwe koopt zal je veel minder betalen dan dat je hem moet laten vermaken. Alles moet altijd maar nieuw zijn.

Bedrijven produceren en ontwikkelen alsmaar meer nieuwe producten. Dit om zoveel mogelijk winst te maken. Terwijl wij blijven consumeren, maar we worden er niet gelukkiger op.

Zowel op politiek als op individueel vlak zouden we iets moeten doen tegen de overconsumptie. We moeten meer nadenken.

Dit filmpje is een voorstelling van hoe het eigenlijk werkelijk is: http://www.youtube.com/watch?v=YEN7Cd5k_bg

Duurdere vuilniszakken 

In meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten zullen de vuilniszakken vanaf 1 januari meer kosten. Maar nu nog massaal vuilniszakken kopen heeft weinig zin, want de meeste Vlaamse gemeenten hebben een overgangsmaatregel, waarbij de vuilniszakken van vroeger na verloop van tijd voorzien zullen moeten zijn van een te betalen sticker.

Hiermee wil men de mensen aanzetten om zo weinig mogelijk afval te verbruiken. Ze hopen dat mensen op die manier bewust te worden van het feit dat we heel wat afval hebben, terwijl dit soms kon vermeden worden.


Ik vind het wel goed, maar aan de andere kant denk ik niet dat dit de oplossing is. Alles steeds duurder maken. Wat zal dit tot gevolg hebben. Bepaalde mensen zullen het niet meer kunnen betalen en uiteindelijk zal er meer sluikstorting plaatsvinden. Maar het valt te proberen, want het is wel duidelijk dat er maatregelen nodig zijn. Op die manier vind ik dat er getoond wordt dat ze er wel mee bezig zijn, maar er moet meer gebeuren! 

De weggooitest

Ik deed de weggooitest en ik scoor gemiddeld op voedselverspilling. Ik gooi jaarlijks ongeveer 50 kilo weg blijkt uit de test.

Het is jammer dat we altijd zoveel eten moeten weggooien. Ik kan me best voorstellen dat dit ook in mijn gezin wel 50 kilo kan zijn. Wij hebben meestal eten over en dan houden we ongeveer één keer in de week restjes dag om de overschotjes op te eten, maar dit gebeurd niet altijd. Soms wordt het eten ook in de vuilbak gegooid als het niet voldoende is voor 1 persoon.

Soms weet ik zelf niet wat we allemaal in huis hebben en ontdek ik het pas veel later als het al lang vervallen is. Vaak ziet het er dan niet meer lekker uit en gooi ik het ook in de vuilbak. Dat is zonde, maar toch gooien wij niet alles weg. We zijn er ons van bewust dat niet elk product slecht is als het zijn vervaldatum bereikt heeft. Producten die een paar dagen vervallen zijn zou ik nog opeten. Ook oud brood zou ik gebruiken om te roosteren of om wentelteefjes van te maken. Indien we nog brood over zouden hebben geven we dit aan de kippen van mijn oma. Zo wordt het toch niet weggegooid.


Climate challenge

Climate challenge heeft verschillende partners. Op hun site vind je de volgende zaken:

  • Wat zijn klimaatsveranderingen?
  • Wat zijn de gevolgen?
  • Wat kunnen we eraan doen?

Ook leerkrachten kunnen er terecht, want het is heel belangrijk om kinderen te informeren over de klimaatsveranderingen. Ze moeten zich bewust worden van de gevolgen en vooral weten wat ze zelf kunnen doen om het tegen te gaan. Ik denk dat als men al van kleins af aan grootgebracht wordt met deze informatie er verandering kan komen in het gedrag van de mens. 

Ze hebben lesmateriaal, videofragmenten en bovendien organiseren ze bijeenkomsten. Zo was er op 3 mei een conferentie voor kinderen in het Europees parlement te Brussel om kinderen zelf eens de kans te geven om inzicht te krijgen in de internationale onderhandelingen en zelf eens een land te vertegenwoordigen in deze klimaatonderhandelingen. Het lijkt me wel interessant en boeiend.

Voor meer informatie kan je op de site zelf terecht: http://www.climatechallenge.be/.

Mijn ecologische voetafdruk

Een duurzame voetafdruk bedraagt 1,8 hectare. Daar hebben we recht op. Dit komt overeen met anderhalf voetbalveld. Maar wij doen het met 12 voetbalvelden per persoon. Dit is rampzalig en als we hier naar kijken, moeten we allemaal onze levensstijl in vraag stellen.

Mijn ecologische voetafdruk bedraagt 5,3 hectare. Dit komt overeen met 52545 vierkante meter. Ik kan hieruit besluiten dat ik ook niet goed bezig ben.

Hoe kan ik mijn ecologische voetafdruk verkleinen?
  • De voorkeur geven aan verse groenten in plaats van diepgevroren
  • Reclame vermijden door een sticker op de brievenbus te kleven
  • Overschakelen op een groene stroom leverancier
  • Twee keer per week vlees vervangen door een vegetarisch alternatief
  • Een douche nemen in plaats van een bad
  • Koken met deksel op pot of pan
  • Twee keer per week verplaatsing van minder dan 5 km met de fiets of te voet doen
  • De airconditioning van de auto niet gebruiken
  • Elektrische apparaten niet op standby laten staan zoals bv. televisie, computer, enz.
  • De thermostaat 30 min. voor het slapengaan uitzetten
  • Kiezen voor een rustigere rijstijl
Hierdoor zou ik 17520 vierkante meter besparen. Indien iedere Belg zo zou handelen, konden we 17520000 hectare winnen. 

Dit deed ik al:
  • Een keer om de twee jaar mijn verre vakantie met het vliegtuig vervangen door een dichtere bestemming die met de trein of de auto bereikbaar is  
  • Gewoon papier vervangen door gerecycleerd papier
Als je zelf de test wil doen kan dit via de volgende site: http://calculators.ecolife.be/nl/calculator/bereken-je-ecologische-voetafdruk

Tim Jackson

Tim Jackson gaf een lezing over welvaart zonder groei. 

We zien welvaart enkel als geld en economische groei. Het probleem is dat we voorraden blijven uitputten, we kappen prachtige bomen uit regenwouden en we vervuilen de Golf van Mexico met olie met als gevolg dat het klimaat veranderd.  

Het enige wat het tegenhield was de recessie. Dit betekend dat het minder goed gaat met de economie dan voorheen.

Investeringen zetten mensen aan om meer te kopen door productiviteit op te drijven en lagere prijzen te geven om aan te zetten tot kopen. Dit klopt wel degelijk, want we willen altijd het nieuwste. We houden van het nieuwe. Van nieuwe materiële dingen, maar ook van ideeën, ervaringen, nieuwe avonturen en experimenten. 

Het zorgt voor een onuitputtelijk aanbod van goederen. En we blijven maar kopen waarbij de schulden verhogen en het spaargeld verminderd. Dit om een bepaalde indruk te creëren. Hiermee ga ik nu wel niet echt akkoord, want ik zou niets kopen als ik het niet kan betalen. Nu kan ik mij wel voorstellen dat er gezinnen zich wel in de problemen werken door altijd het nieuwste te kopen. Maar ik denk dat velen en ook ik met twee voeten op de grond blijven staan en keuzes maken. Ofwel een nieuwe gsm ofwel een professioneel fototoestel. We zijn natuurlijk wel egoïstisch en kopen liever iets voor onszelf dat soms zelfs niet nodig is dan dat we mensen in problemen helpen. Dit is natuurlijk wel erg. 


Er is geen oplossing voor het probleem van de menselijke natuur probleem. Het enige wat we kunnen doen is ons open stellen en mens worden. 

Hij geeft een voorbeeld van een internetbedrijf dat 80 procent van de opbrengsten toekent aan een regenwoud beschermingsproject in het Amazonegebied. 

Investeren zou in deze nieuwe economie moeten neerkomen op het beschermen en onderhouden van de ecologische activiteit waar de toekomst op berust. Hij heeft het ook over aanpassing en streven naar een zinvolle welvaart. Maar we kunnen niet van welvaart spreken als we niet beschikken over voldoende voedsel, kleding en onderdak. Het gaat dus om meer, familie, vriendschap, maatschappij, verbintenissen. 

Ik vond het eerste deel vooral herkenbaar, want dit liet ik ook al verstaan in het hoofdstuk mens en maatschappij dat we alsmaar meer willen, egoïstisch en jaloers zijn. We willen evenaren of beter zijn dan anderen. 

Het deel over zijn nieuwe economie vond ik wat ingewikkelder doordat ik bepaalde termen ook niet goed begreep. Toch heb ik er de kern uitgehaald en hij heeft ergens wel een punt. Maar hoe we dit zouden kunnen realiseren of tot uiting kunnen laten komen is voor mij een raadsel. 

Indien ik iets verkeerd heb geïnterpreteerd op opgevat mag je mij dit gerust laten weten. 
Bron: http://www.ted.com/talks/lang/en/tim_jackson_s_economic_reality_check.html

4 opmerkingen:

  1. Laura

    Mijn ecologische voetafdruk bedraagt 6.5 ha, hetzij 64506 vierkante meter. Ik zou hier ook graag iets aan doen maar denk jij dat het mogelijk is deze te herleiden naar 1.8 ha? In de maatschappij waar wij in leven maken ze dit toch onmogelijk? Ook al willen we niet meedoen met al het commerciële gedoe en al de vervuilingen waar de wereld onder leidt, we worden er gewoonweg toe gedwongen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk ook absoluut niet dat we onze ecologische voetafdruk naar 1,8 ha kunnen herleiden. Maar als iedereen toch zijn best doet en enkele van de voorbeelden die ik opsomde probeert toe te passen zou dit wel een stap in de goede richting betekenen. We moeten ons bewust zijn dat we bepaalde dingen ook zelf in handen hebben en dat niet alles afhangt van de samenleving. We moeten als individu iets doen. Ik vind het wel positief dat je er bij stilstaat en er iets wil aan doen.

    Groeten Laura

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja daar heb je gelijk in en ik zal ook zeker proberen enkele van je voorbeelden toe te passen.

    Groeten Sander

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dag Laura

    Ik las jouw reactie op het filmpje van kalfje Willy. Ik hoor ook dat het filmpje je geraakt heeft. Je bent ook iemand die er wel iets wil aan veranderen, maar je doet het niet echt. Omdat je ten eerste super graag vlees eet. Wel geef je alternatieven, dit is al een goeie stap in de juiste richting. Ik ben ook geschrokken wanneer ik het filmpje bekeek en ik moet natuurlijk ook wel vermelden dat ik de eerste twee weken geen vlees heb gegeten. Ik was er door aangedaan en iedere keer wanneer ik vlees zag liggen dacht ik aan kalfje Willy. Ik heb nu natuurlijk wel weer al eens vlees gegeten. We kunnen het allemaal niet laten om dit lekker stuk vlees te laten liggen. We zijn er mee opgegroeid. We kunnen inderdaad vragen aan onze mama om eens vis te doen of een vervangproduct te proberen.

    Ik vind het leuk dat je verteld over de duurdere vuilniszakken. Dit is iets die inderdaad is toegepast op 1 januari. Ik vind het ook wel goed omdat ze aan de ene kant mensen willen laten zien dat ze afval anders kunnen verwerken. We moeten meer stil staan. Ik denk ook dat het negatief kan zijn. Sommige mensen zullen hun afval gewoon dumpen langs de weg en dan hebben we terug vervuiling. Dus ik twijfel nog altijd of dit het beste is om te doen in de gemeentes.

    Met vriendelijke groeten
    Sophie Decock

    BeantwoordenVerwijderen